2009-08-05 15:19:25• hírek • Gozner Gertrud

Munkaképtelenség esetén

Azok a munkavállalók, akik részben vagy egészében elvesztették munkaképességüket és még nem töltötték be a törvény által előírt nyugdíjba-vonuláshoz szükséges életkort, rokkantsági nyugdíjra jogosultak az állam részéről - tudtuk meg Eugenia Sabou-tól, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatójától.

Ide tartoznak azok a személyek, akik munkahelyi balesetben sérültek meg, valamilyen szakmai betegségtől vagy tuberkulózistól szenvednek, vagy bármilyen más típusú kórtól, amely megakadályozza őket a munkavégzésben.

A rokkantnyugdíj összege függ a munkában eltöltött évek és a pénztárhoz történt befizetések számától. Betegnyugdíjban részesülnek azok a biztosítottak is, akik a rokkantság megjelenéséig legkevesebb a felét teljesítették a koruknak megfelelő kötelező befizetésnek - fejtette ki az igazgatónő.

Ha valaki 25 és 31 év között kérvényezi a betegnyugdíjaztatását, akkor is jogosult a juttatásra, ha 8 év helyett csak ennek feléig, négy évig járult hozzá a biztosítási alaphoz. 31 és 37 év között 11 év helyett 5 és fél év is lehet a kötelező befizetések periódusa, 37 és 43 év között 14 év helyett 7 év is elégséges, 43 és 49 év között 18 év helyett 9 év és egy hónap, 49 és 55 év között 22 év helyett 11 év, 55 év fölött pedig 25 helyett elég ha 12 és fél évig fizették a havi hozzájárulást a nyugdíjalaphoz.

A rokkantság fokát egy szakértőkből álló orvosi bizottság határozza meg. Minden betegnyugdíjas időszakosan orvosi vizsgálatokon kell részt vegyen, általában erre 6 és 12 havonként kerül sor. Ha valamiért elmulasztaná, ez a nyugdíj felfüggesztését vonja maga után.

Ha valakik már elérték a törvényes nyugdíjéletkort, már nem folyamodhatnak rokkantsági nyugdíjhoz. Amikor az illető személy eléri a nyugdíjkorhatárt választhat, hogy továbbra is a betegnyugdíj folyósítását kéri, vagy az életkor után járót - tette hozzá Sabou.


Betegnyugdíjra jogosultak azok a munkavállalók, akik részben vagy egészében elvesztették munkaképességüket.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: